NE PREZRITE
ŠPORTNIKI
   

AKCIJE
OUTLET
 
 
Aljaž Anderle
 Spletna stran: http://www.anderle.info

1973. Petek. 8 junij. Zgodnje popoldne. v Kranju se rodim Erni in Matjažu Anderle. 51 cm, 3.8kg. Blond.

1974. Se ne spomnim. Še malce premajhen. Baje pa, da sem že hodil.

1975. V Poreču se zaljubim v volkswagnovega hrošča. Ima ravno prav visok odbijač, da se lahko primem zanj in kakam. To počnem naslednje dve leti.

1977. Poskus skoka čez balkon, ko sem se pozno zvečer zbudil in ugotovil, da sem sam doma. Sosedje so k sreči preprečili moj prvi in zadnji base jump brez padala. Namesto adrenalinskih športov se ukvarjam z branjem in pisanjem. Nič več blond.

1980. Prvi razred. Takrat še ne vem, da se šole nikoli ne bom naveličal. Za sošolce dobim take friklajmberje kot sta Premrl Klemen in Klofutar Jure.

1981. Mi vsi smo mladi pionirji! Samo, kaj, ko Tita ni več.

1982. Razočaran ugotovim, da se s 50 dinarskim bonom za popust pri nakupu knjig, ne da dobiti niti kepice sladoleda.

1983. Prislužim si prvi cvek. Vsakogar mora kdaj doleteti. Doleti me tudi montiran proces: Obtožijo me, da sem sošolcu izbil zob. Na srečo, sem bil v času zločina doma, tako da se je s pomočjo prič konstrukt sesul.

1986. Šesti razred. Rodi se najdlje trajajoča ljubezen. Spomladi se vpišem na alpinistično šolo. Idejo o tem, da bom postal vojaški pilot, zamenjam, ker potem ne bi mogel plezati.

1987. Štirinajstletni mulci plezamo vse vprek. Prvič in edino krat predstavljamo perspektivo slovenskega športnega plezanja. Nato pa se k sreči obrne drugače.

1988. Konec osnovne šole. Hura. Plezam še kar in vedno bolj. Vsi smo za Janšo in Odbor. V Dolžanki prvič pošteno ubrišem: 20 metrov zaradi odlomljenega oprimka. Skupi jo samo moja rit. Uboga mama, ki je bila na svoj rojstni dan slučajno priča dogodku.

1989. Gimnazija Kranj. Serious stuff. I.Rb. Franci Rozman nastopi svojo novo službo kot učitelj matematike. Mi smo njegov prvi matični razred.

1990. Ugotovim, da je Ayrton Senna moj prvi in edini športni idol. Športno plezanje mi je trenutno najbližje. Dokler v Dolžanki ne zmanjka smeri... V šoli mi gre dobro. Nekega dne, po pouku, v razrednem post akademskem razpravljanju, priredimo razredno prvenstvo v polaganju rok. Po 20 minutnem dvoboju v finalu premagam našega Francija. Navije me kot malokdaj. Me veseli da imamo tako postavnega razrednika. Pa še z ravnateljskimi ambicijami.

1991. Bye bye YU! Plezališče je najboljše zaklonišče. Vse skupaj natolčem 400 smeri v enem letu! Opravim izpit za alpinista. V šoli prvič špricam, ko sem si namesto angleščine omislil ogled 8. potnika v knjižnici, pri prof. Šilingu. Že takrat me je privlačilo multimedijsko učenje.

1992. Zaključim srednje šolanje - kot programerski tehnik. Ker me programiranje ne mika, začnem študirati politologijo na FDV. To mi precej bolj leži. Začenjam se spoznavati z ledom. Čutim, da je tam nekaj več kot v skali. Stopim tudi v vajeniške vrste GRS. Zaključim s plezanjem težkih športnih smeri. Povozi me napredek: beri: previsi.

1993. Študiozno, kaj naj rečem. Grizljamo jabolka in beremo novejšo zgodovino. Stane Južnič je car!
Razbijem prvo katrco. Splezam nekaj težkih smeri v zimskih razmerah.

1994. Prvo samostojno potovanje. Peru. 6 tednov. Totalna bomba. V hribih sicer nisem bil kaj prida, tisti glavoboli..., Zato pa džungla, ljudje, Simon in Silvana, pa nepozabne izkušnje. Moj prvi in edini športni idol Senna, se zaleti v zid in umre. Postanem alpinistični inštruktor.

1995. Ostaneva samo še mama in jaz. Tako je.

1996. Spet v Peru. 8 tednov. Potovanja me zastrupijo. Pospešeno odkrivam fotografijo. In led. Prvi objavljeni članek v reviji! Strokovna tema: IRA

1997. Ledene strasti so zbujene. Na faksu vlečem status v nedogled. Hočem študirati in hočem plezati. Diploma je v delu. Severna Irska ponuja noro zanimiv študij. Še več objavljenih člankov. Razbijem drugo katrco. Poledica. Pa srne... Pod kodnim imenom "Lupina" začnem plodno in barvito sodelovanje s TERRA Športom.

1998. S Premrlom greva v Kanado. V ledu nama gre že zelo dobro. Splezava Riptide in še kup znanih slapov. Preden se vrneva, zbijem še 3. avto. Moja prva Toyota. Poleti odletim na Malto in... Leto mojega življenja... Diplomca se malce zavleče...

1999. Aljaž postane Univ. dipl. pltlg. Pa prve mikse v Sloveniji splezava s Klemenom. Začneva s tekmami v lednem plezanju. V Cortini kot popoln outsider zasedem 2. mesto. Malo sem še neroden. Aja, razbijem 4. avto - tokrat Škodo. Prvo predavanje na faksu: tema S. Irska. V vsem direndaju končno najdem tudi čas, da prestopim v članske vrste GRS.

2000. Najslabše leto kar jih je bilo. Plezalsko sicer čisto v redu, ampak v globalu pa čisti disaster. Za pozabit. Najsvetlejsa tocka je nepozabno potovanje na Irsko. Sicer pa tudi študent Teologije za eno leto. Postanem član Petzl teama v lednem plezanju in vse leto plezam s počenim zapestjem.

2001. Pozimi grem spet v Kanado. Študiram komunikologijo. Na žalost ne morem več kombinirati študija in plezanja. Začasno se odločim za Led. Drytooling je preživel razvojne krče, zdaj gre zares. Uredimo plezališče in umetno steno za plezanje s cepini. Pišem članke za Grif, testiram opremo in učim plezanja predšolsko mladino...

2002. Zadeve gredo naprej. Postanem še član Mammut teama. Pišem, rišem, predavam, testiram, fotografiram, učim, potujem, tekmujem. Prevzamem vodenje alpinističnega odseka. Samo "delam" še ne. V Kanadi sem že tretjič. Splezam Musashi. Končno mi uspe... Ja, najboljša sezo na doslej. Dobim svoj web page. - Hvala Tomaž!

2003. Začne se travmatično že 1.1. s 40°vročine. Specifični Zvezdni vplivi pa popravljajo precej zdelan imunski sistem in imajo sploh blagodejen vpliv na počutje in perspektivo. Ledna sezona desetletja v SLO, tekme so postavljene na drugi tir, zgodi se slovenski ledni pokal. Road trip na Norveško, Sardinijo, Švico. Poleti je tako vroče, da smo še sladoled morali jesti v hladilniku

2004. Leto izgubljanja. izgubljam vse po vrsti. Softshell velikosti L, digitalni fotoaparat, neugotovljeno število kompletov, par pnevmatik, nadpovprečno količino živcev, pravo prijateljstvo, 7 sončnih zahodov, deset zavesljajev, tri skoke v vodo. Nato se izgubljam sam, nakar začnem izgubljati ljudi okrog sebe. Ko začnem izgubljati samozaupanje malo manjka, da ne založim nekam še smisla in vere. Še dobro, da življenje zna pisati med vrsticami. Zdaj se moram pa naučiti brati.

2005. Popravljanje napak, sestavljanje neke prihodnosti, učenje, razširjanje obzorij, korekcije kurza in frizure. Sem pa tja kak GoTo, pa traceBack, da ne omenjam frikovskega mejnika: 8a. Nagrade pa ne rabim.

DELOVNI ČAS
TRGOVINA MARIBOR, Partizanska 13a
ponedeljek-petek: 10:00-20:00
sobota: 9:00-13:00
nedelja in prazniki: zaprto
DELOVNI ČAS
TRGOVINA LJUBLJANA, Dunajska 21
ponedeljek-petek: 9:00-19:00
sobota: 9:00-13:00
nedelja in prazniki: zaprto
PREDSTAVLJAMO

 

S L A C K L I N E  SET  25m

Ponovno na zalogi

VEČ>>


SLACKLINE SET 15m  že za 49 eur!

UGODNOSTI, PODPORA
KATALOG
REFERENCE
NAŠA VIZIJA
TEHNOLOGIJA
© TERRA ŠPORT d.o.o., 2000-
Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /home/terrasp/public_html/footer.php on line 46
2014, Vse pravice pridržane
pisarna@terrasport.si